De Blauwe Diamant. Een creatieve ontdekkingsreis naar verhalen over moed en wijsheid.

Het mysterie van De Blauwe Diamant

Katinka, Pim en Merel bezoeken het nieuwe avonturenpark FutureIsland. Eindelijk is het dan zo ver. Nietsvermoedend stappen ze in de attractie De Waarachtige Pleziermeter. Dan blijkt dat de attractie nog helemaal niet af is. Er gaat van alles mis en de vrienden maken sprong in de tijd. Katinka en haar vrienden komen terecht in een spannend avontuur.  Ze zijn terecht gekomen in een groot kasteel en ontmoeten ridder Liberto. Hij zit te treuren. Hij heeft hulp nodig bij de zoektocht naar De Blauwe Diamant. Een uiterst zeldzame diamant met bijzondere krachten. De steen brengt plezier en voorspoed. Katinka en haar vrienden bedenken zich geen moment. Het begin van een spannend avontuur.

Op avontuur in miniatuur

Het schoolproject Wij Willen Spelen! Ridders en Kastelen is een creatieve ontdekkingsreis naar heroïsche ridder- en heldenverhalen over geluk door de eeuwen heen. De kinderen gaan op missie en helpen mee in de zoektocht naar De Blauwe Diamant.  Een zoektocht dat symbool staat voor het avontuur van het leven met voor- en tegenspoed. In dit project willen we kinderen bewust maken van de kracht van plezier en spel bij het onderzoeken en benutten van hun talenten. Kinderen maken kennis met het creatieve proces van wens, idee, droom, doel naar realisatie. De thema’s die aandacht krijgen zijn

 • oriëntatie op jezelf; wat is voor mij belangrijk, wat zijn mijn wensen, talenten, hobby’s, hoe geef ik hier uiting aan
 • samenwerken; hoe kan ik mezelf zijn in samenwerking met anderen, hoe ga ik om met weerstand bij mezelf of anderen.
 • doelgericht werken; het verbeelden van ideeën, wensen en doelen, zodat je meer inzicht krijgt in kansen op realisatie
 • spelend onderzoeken; het ontwikkelen en gebruik van spelvormen om vaardigheden te ontwikkelen die helpen bij het omgaan met weerstand, onbegrip, schaamte.
 • positief zelfmanagement;  leren hoe je jezelf positieve feedback kan geven.

Avonturenprogramma Wij willen spelen! Ridders en Kastelen

Het avonturenprogramma bestaat uit diverse bouwstenen, die afzonderlijk of in een gekozen verhalenlijn gevolgd kunnen worden. Met vertel-, speel- en theaterkunsten wordt gewerkt aan verschillende projecten.

 • Interactief speeltheater “Het mysterie van De Blauwe Diamant”
 • Werkstuk “Ridders en Kastelen”
 • Speurtocht kasteel De Blauwe Diamant
 • Ontwerp Avonturenspeelpark
 • Academy Storykids met gevarieerd programma op gebied van Storytelling
 • Onze Schatkamer – themaruimte Project Wij willen spelen! Ridders en Kastelen
 • Verhalenfestival en expositie Avonturenspeelpark

Ontwerp Avonturenspeelpark

Het ontwerp van een avonturenspeelpark loopt als rode draad door het project heen. De kinderen oriënteren zich op hun eigen en gezamenlijke dromen, wensen en doelen en wat ze nodig hebben om dit te realiseren. Spelenderwijs onderzoeken kinderen hun talenten en raken zij vertrouwd met alle uitdagingen en hoe je koers kunt houden op de weg die je gaat. Welke verhalen en uitdagingen maken je kwetsbaar? Welke sterker? De kinderen brengen hun dromen, wensen tot leven in de bouw van een nieuwe speel-avonturenpark, waarin zij de relatie tussen spelen, plezier, talentontwikkeling, geluk, tot uitdrukking brengen.

Spelend Ontdekken en Ontwikkelen – Zie je SOO

De aanpak Spelend Ontdekken en Ontwikkelen is ontwikkeld door Carola Pelder.  De werkwijze is gebaseerd op de filosofie van de Storyline Approach.  De Storyline Approach biedt heel veel handvatten om interessant onderwijs aan te bieden. De methode Storyline Approach wordt benut om samenhang te brengen in het onderwijsaanbod en het ontwikkelpotentieel van de kinderen. Ter versterking van het creatieve ontwikkelproces wordt tevens gewerkt met de Creatiespiraal en de Heroes Journey.  In dit project maken we gebruik van verhalen, de speelkracht en verbeeldingskracht die kinderen nodig hebben om betekenis en expressie te geven aan hun dromen, wensen en doelen. Deze vaardigheden kun je leren en ontwikkelen en geven kinderen een grote positieve stimulans om te blijven investeren in hun eigen ontwikkeling.  Hoe concreter je dromen, wensen en doelen zijn, deste groter de kans is, dat je ze kunt realiseren.  Verhalen hebben de kracht dat ze je helpen inzicht te geven in het verloop van een gebeurtenis. Kinderen gaan ontdekken hoe ze zelf het verloop van een verhaal, een gebeurtenis kunnen beïnvloeden.de groeimotor zijn voor plezier in een leven lang ontwikkelen.  Zodat kinderen, volwassenen kunnen blijven knoeien, groeien en bloeien. Zie ik je SOO?

Naslagwerk: 
De Storyline Approach – www.storyline-scotland.com
De Creatiespiraal – Marinus Knoope
De Ontknooping – Marinus Knoope
Storytelling in 12 stappen: op reis met de held – Mieke Bouma

Aan de slag!

Wil je graag weten hoe dit project het jaarthema op jullie school kan versterken? Neem dan contact op met Carola Pelder, creatief directeur Studio Wisdom. Telefoon 06-30305609.


Ben je ook op zoek naar een speelse aanpak in persoonlijk leiderschap?
Wij maken van je persoonlijke ontdekkingsreis, een vrolijk avontuur. Neem vrijblijvend contact op voor advies of begeleiding. 

Nieuwsbrief

Wilt u graag op de hoogte worden gehouden, dan kunt u zich opgeven voor de nieuwsbrief.

You have Successfully Subscribed!