Ga mee op avontuur in de wereld van verhalenkunstenaars 
Voor creatieve doeners en denkers met een sterk verhaal

Workshop Storytelling

Kinderen gaan mee op avontuur in de wereld van verhalenkunstenaars met vertel-, speel- en theaterkunst. In 4 lessen gaan kinderen aan de slag met het thema Vriendschap. Het thema Vriendschap wordt geïntroduceerd met een verhaal De Wens van Katinka.

Het Verhaal – De wens van Katinka

Het verhaal begint met Katinka (8), die alleen op haar slaapkamer zit te ploeteren. Ze moet leren voor een proefwerk, dat ze de volgende dag heeft. Het is haar laatste kans om een goed cijfer te halen. Lukt het het haar niet, dan moet ze naar een kostschool ver weg van huis. Dan wordt er aangebeld. Als ze opendoet is er niemand te zien. Ze vindt een mysterieus pakketje bij de voordeur. Dit is het begin van een vrolijk en spannend avontuur. Katinka moet aardig wat angst overwinnen en moed verzamelen om het avontuur goed af te laten lopen. De wens van Katinka is een dapper verhaal over vriendschap en jezelf durven zijn.

Tijdens deze 4 lessen onderzoeken kinderen verschillende vragen rond het thema Vriendschap. Wat betekent vriendschap voor jou? Wie kunnen allemaal je vrienden zijn? Hoe maak je vrienden? Kun je ook bevriend zijn met jezelf? Hoe dan? Deze en nog meer vragen worden op speelse en creatieve wijze besproken.

Het doel van dit lesprogramma is om kinderen vertrouwd te maken met verhalen, creatieve opdrachten en spelactiviteiten die het zelfvertrouwen versterken. Kinderen maken o.a. een geluksdoosje gevuld met complimenten. De activiteiten worden afgestemd in overleg met school, zodat de inhoud aansluit op wat kinderen al weten en kunnen.

Ook de ouders zullen worden aangemoedigd om hun kinderen te helpen het geleerde in de praktijk daadwerkelijk te gaan gebruiken. De ouders krijgen een handleiding mee hoe zij het geluksdoosjes thuis als complimentenspel kunnen gebruiken. Ook is er voor de ouders een uitleg over gebruik van de mascotte en hoe deze ingezet kan worden om het zelfvertrouwen van kinderen te vergroten.

Wat leren kinderen?

  • Plezier beleven in en ontwikkelen van creatieve vaardigheden en talenten
  • Kennis en ervaring opdoen met basisprincipes van storytelling en ontwerp heldenverhalen
  • Ontwikkelen groei mindset op basis van theorie C. Dweck
  • Gebruik van spel en creatieve werkvormen om zelfvertrouwen en assertiviteit te vergroten

Overige informatie

Duur: 4 sessies van 120 minuten
Prijs: begeleiding Carola  € 75,00 euro per uur excl. btw
Gebruik materialen: lesbrief voor docenten en handout voor ouders, knutselmateriaal in overleg
Cursusdata: de workshop wordt op aanvraag verzorgd
Tijd:  in overleg met school

Schoolproject Storytelling

De workshop is onderdeel van een serie modules waarin kinderen met vertel-, speel- en theaterkunst alledaagse thema’s onderzoeken waar kinderen mee te maken hebben in hun leven. Denk aan jarig zijn, feestdagen, geboorte, tandarts, verliefd zijn, ruzie maken, geplaagd worden, onzekerheid, overlijden van huisdier, etc.

Wat moet je weten of leren om stevig in je eigen schoenen te staan? Dit moet je leren door te ontdekken en te ervaren. In het schoolproject Storytelling nemen we kinderen mee op avontuur, in miniatuur. Kinderen verdiepen zich in de kunst van verhalen maken. Het werken met verhalen spreekt kinderen aan. Door verschillende thema’s en activiteiten te bespreken vanuit een verhaal begrijpen kinderen makkelijker wat er bedoeld wordt en ze onthouden het beter. Kinderen herkennen zich in een verhaal en voelen zich er dan al minder alleen voor staan. Maar hoe maak je zelf een sterk verhaal? De kinderen nemen o.a. een kijkje in het leven van bekende en minder bekende helden en onderzoeken wat ze succesvol maakt. Het doel is dat kinderen held worden in hun eigen verhaal. Dat betekent, dat kinderen het zelfvertrouwen ontwikkelen en de moed om dapper hun eigen weg te gaan.

Als kinderen alle lessen hebben doorlopen krijgen zij het diploma “Ik ben een verhalenkunstenaar”. Met dit diploma op zak hebben kinderen een toolbox gevuld met ervaringen, oefeningen die nodig zijn om met plezier en vertrouwen je eigen dromen en doelen waar te kunnen maken.

Wij maken kinderen klaar voor de toekomst. Storykids, they get ready for the future!

Wil je meedoen?

Kijk op de agenda of plan een workshop op school. Informeer naar de mogelijkheden.

52 Story Starters

programma 2021

Nieuwsbrief

Social media

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly

Nieuwsbrief

Wilt u graag op de hoogte worden gehouden, dan kunt u zich opgeven voor de nieuwsbrief.

You have Successfully Subscribed!