Een debat over spelen

Spelen is de hoogste vorm van onderzoek

Albert Einstein

Debatten over kracht van spelen

Verslag van deelname aan het eerste Speelforum op 23 juni a.s. volgt.

Op donderdag 23 juni a.s. vindt de eerste bijeenkomst plaats van het Speelforum.  Het Speelforum is een initiatief van Ruimte voor de Jeugd en IPA (International Play Association).  Vanaf 23 juni a.s. zullen zij twee keer per jaar een Speelforum organiseren. Een gelegenheid om in wisselende samenstelling, los van belangen van organisaties, met elkaar te debatteren. Het Speelforum helpt bij de uitwisseling van actuele kennis tussen onderzoekers, professionals, vrijwilligers, overheden en ouders. De debatten zijn gebaseerd op praktijkonderzoek naar actuele vragen over spelen.

De debatten van het Speelforum komen voort uit de zorgen over de speelkansen van kinderen.


Agenda Speelforum 23 juni 2016 – Universiteit voor Humanistiek

Het kind als kwetsbaar of veerkrachtig? Over risico en resilience in het spel van kinderen

Om te groeien moeten kinderen hun grenzen verkennen en verleggen. Dus: risico’s nemen. Maar geven we ze daarvoor wel de kans? Speeltoestellen zijn vooral veilig, de speelomgeving biedt weinig uitdaging, volwassenen houden toezicht en grijpen (te) snel in. Wij zien kinderen kennelijk als kwetsbaar. Is dat terecht? En dienen we daarmee het belang van het kind?

Kinderen beschikken ook over een geweldige veerkracht. Hoe kunnen we die resilience ver- sterken? Hoe kunnen we kinderen leren omgaan met risico’s? Hoe ver kunnen we gaan in het vrij laten spelen, zonder onze bemoeienis? Wat is het verschil tussen risico en gevaar?

Programma

  • Speelforum, korte toelichting – Froukje Hajer, voorzitter Platform Ruimte voor de Jeugd Resilience,
  • een introductie – Prof. dr. Joachim Duyndam, Universiteit voor Humanistiek
  • Het recht op risico – Martin van Rooijen, promovendus
  • Debat met forumleden uit praktijk en wetenschap o.l.v. Jaap Verkroost (Child Friendly Cities)

www.ruimtevoordejeugd.n


 

Flyer Workshop Heldenavonturen

Social media

Met plezier naar school

Gemotiveerde leerlingen halen het beste uit zichzelf. Een creatieve aanpak om betrokkenheid en motivatie van leerlingen te vergroten.

Een Potje Pret

Potje Pret is een uitdagend familie- en vriendenspel. Lukt het jouw team om samen als eerste 100 punten binnen te halen?

Speeldagen 2019

De SpeelDag. Een buitenschoolse dag vol experiment, creativiteit en ruimte voor nieuwe vriendschappen voor hoogbegaafde kinderen.

knutselfeest

Knutselfeest in voorbereiding

Knutselfeest tijdens de kerstvakantie. De mooiste ideeën en ontwerpen komen tot leven als je even zonder druk aan de slag kunt. Gewoon lekker genieten van het knutselen. Daar word ik blij en vrolijk van.

Kracht van verbeelding

Creatieve manier om doelen te bepalen

Nieuwsbrief

Wilt u graag op de hoogte worden gehouden, dan kunt u zich opgeven voor de nieuwsbrief.

You have Successfully Subscribed!