Voor een creatieve ontdekkingsreis in de wereld van verhalenkunstenaars op zoek naar dappere verhalen over jezelf zijn, zelfvertrouwen, vriendschap en geluk. Graag tot ziens!

Ecole Superieure Marionnette

Ecole Nationale Supérieure des arts de la Marionnette

Recent heb ik een bezoek gebracht aan het internationale instituut voor poppentheater in Frankrijk. Het instituut bevindt zich in Charleville-Mezieres, in de Franse ardennen, vlak over de grens met België.

Het instituut biedt een 4-jarige opleiding aan voor high-level poppenspelers. De opleiding is bedoeld voor studenten van 18- 26 jaar en bestaat o.a.

  • basistechnieken voor zeer gevarieerde ontwerpen van poppenspel.
  • basisvaardigheden voor toneelkunst: damaspel, stem, visual arts, scenography, lichaamswerk
  • integratie van kennis en persoonlijk spel, creativiteitsontwikkeling
  • onderzoeksvaardigheden en experimenteel onderzoek
  • het instituut richt zich op ontwikkeling van professionele en onafhankelijke poppenspeler

Tijdens mijn bezoek heb ik geruime tijd in de bibliotheek gezeten. Op zoek naar verhalen over de ontwikkeling van het poppentheater.  Op één of andere manier probeer ik mijn passie voor het poppentheater te begrijpen.  Poppenspel bestaat al eeuwenlang.  Het is misschien wel de oudste spel- en theatervorm waarmee wij verhalen met elkaar delen.  Bij het spelen met poppen is taal geen vereiste. Het overbrengen van gevoelens en emoties, is een taal die wij bewust of onbewust allemaal begrijpen.

Bij het onderzoeken van mijn eigen verhaal herken ik zoveel plezier in de ontwikkeling van poppenspel. Ik kan er mijn creativiteit, plezier helemaal in kwijt. De verhalen bieden inzichten en mogelijkheden tot persoonlijke groei en ontwikkeling. Poppenspel is meer dan alleen maar spelen. Ik vind het magisch hoe je met visuele technieken, verhalen tot leven kunt brengen.  Met het poppentheater en alle facetten die daarvan onderdeel zijn, kun je op speelse en creatieve wijze de mogelijkheden scheppen om je dromen, diepste wensen tot leven te blazen.  Niet zo gek, dat poppentheater weer aan het groeien is. De kunst van poppenspel is van alle leeftijden, van alle landen, van alle tijden. Voor mij beantwoordt de kunst van het poppentheater, bewust en onbewust, aan de behoefte van ieder mens om zichzelf te laten zien in wie hij of zij is en zichzelf te ontdekken in al zijn potentieel.

Het is niet langer een droom, maar een kwestie van tijd.  Ook in Nederland gaat een speciale school voor poppentheater verrijzen, voor kinderen en jeugdigen tot 18 jaar.

Voor meer informatie over Franse school voor Marionnetten. Ecole Nationale Superieure Marionnette

Festival Mondial des théâtres de Marionnettes

Jaarlijks wordt in Charleville-Mezieres het internationale festival voor poppenspelers gehouden. Spelers vanuit de hele wereld zullen te zien zijn.  Voor meer informatie  Internationaal Festival voor Poppenspelers

 

 

 

 

creadays geluksdoosje

Geluksdoosje.nl op Creadays

CreaDays vormt de ultieme beleving voor iedereen met een liefde voor creatieve bezigheden, of voor degenen die hun creatieve vonk willen ontdekken.
Ontdek onze feestelijke paperfun cadeaupakketten of doe mee met één van onze workshops.

ik leer anders soo ben ik hoogbegaafd beelddenker

Ik leer anders

Hoogbegaafde kinderen met een voorkeur voor een visuele en creatieve denk- en leerstijl vinden moeilijk aansluiting in het reguliere onderwijs. Hoe begeleid je deze kinderen?

foto collage geluksdoosje.nl

KreaDoe Beurs

Terugblik op succesvolle KreaDoe Beurs van 1-5 november 2023

waterlandmuseum

Op avontuur in Waterlandmuseum

Plezier en betekenisvol leren met Storytellingprogramma’s van Studio Wishdom

NTCN klankbordgroep

Van mismatch naar match

Klankbordgroep NTCN verkent oplossingen. Van mismatch naar match. Naar meer creatieve ruimte voor ontwikkeling.

Nieuwsbrief

Social media

Nieuwsbrief

Wilt u graag op de hoogte worden gehouden, dan kunt u zich opgeven voor de nieuwsbrief.

You have Successfully Subscribed!