Ecole Superieure Marionnette

Ecole Nationale Supérieure des arts de la Marionnette

Recent heb ik een bezoek gebracht aan het internationale instituut voor poppentheater in Frankrijk. Het instituut bevindt zich in Charleville-Mezieres, in de Franse ardennen, vlak over de grens met België.

Het instituut biedt een 4-jarige opleiding aan voor high-level poppenspelers. De opleiding is bedoeld voor studenten van 18- 26 jaar en bestaat o.a.

  • basistechnieken voor zeer gevarieerde ontwerpen van poppenspel.
  • basisvaardigheden voor toneelkunst: damaspel, stem, visual arts, scenography, lichaamswerk
  • integratie van kennis en persoonlijk spel, creativiteitsontwikkeling
  • onderzoeksvaardigheden en experimenteel onderzoek
  • het instituut richt zich op ontwikkeling van professionele en onafhankelijke poppenspeler

Tijdens mijn bezoek heb ik geruime tijd in de bibliotheek gezeten. Op zoek naar verhalen over de ontwikkeling van het poppentheater.  Op één of andere manier probeer ik mijn passie voor het poppentheater te begrijpen.  Poppenspel bestaat al eeuwenlang.  Het is misschien wel de oudste spel- en theatervorm waarmee wij verhalen met elkaar delen.  Bij het spelen met poppen is taal geen vereiste. Het overbrengen van gevoelens en emoties, is een taal die wij bewust of onbewust allemaal begrijpen.

Bij het volgen van mijn hart herken ik zoveel plezier in de ontwikkeling van poppenspel en verhalen. Ik kan er mijn creativiteit, plezier helemaal in kwijt. De verhalen bieden inzichten en mogelijkheden tot persoonlijke groei en ontwikkeling. Poppenspel is meer dan alleen maar spelen. Ik vind het magisch hoe je met visuele technieken, verhalen tot leven kunt brengen.  Met het poppentheater en alle facetten die daarvan onderdeel zijn, kun je op speelse en creatieve wijze de mogelijkheden scheppen om je dromen, diepste wensen tot leven te blazen.  Niet zo gek, dat poppentheater weer aan het groeien is. De kunst van poppenspel is van alle leeftijden, van alle landen, van alle tijden. Voor mij beantwoordt de kunst van het poppentheater, bewust en onbewust, aan de behoefte van ieder mens om zichzelf te laten zien in wie hij of zij is en zichzelf te ontdekken in al zijn potentieel.

Het is niet langer een droom, maar een kwestie van tijd.  Ook in Nederland gaat een speciale school voor poppentheater verrijzen, voor kinderen en jeugdigen tot 18 jaar.

Voor meer informatie over Franse school voor Marionnetten. Ecole Nationale Superieure Marionnette

Festival Mondial des théâtres de Marionnettes

Van 16 tot 24 september a.s. wordt in Charleville-Mezieres het internationale festival voor poppenspelers gehouden. Spelers vanuit de hele wereld zullen te zien zijn.  Voor meer informatie  Internationaal Festival voor Poppenspelers

Ik kijk uit naar het festival.

 

 

 

Flyer Workshop Heldenavonturen

Social media

Met plezier naar school

Gemotiveerde leerlingen halen het beste uit zichzelf. Een creatieve aanpak om betrokkenheid en motivatie van leerlingen te vergroten.

Een Potje Pret

Potje Pret is een uitdagend familie- en vriendenspel. Lukt het jouw team om samen als eerste 100 punten binnen te halen?

Speeldagen 2019

De SpeelDag. Een buitenschoolse dag vol experiment, creativiteit en ruimte voor nieuwe vriendschappen voor hoogbegaafde kinderen.

knutselfeest

Knutselfeest in voorbereiding

Knutselfeest tijdens de kerstvakantie. De mooiste ideeën en ontwerpen komen tot leven als je even zonder druk aan de slag kunt. Gewoon lekker genieten van het knutselen. Daar word ik blij en vrolijk van.

Kracht van verbeelding

Creatieve manier om doelen te bepalen

Nieuwsbrief

Wilt u graag op de hoogte worden gehouden, dan kunt u zich opgeven voor de nieuwsbrief.

You have Successfully Subscribed!