10 Manieren om kinderen te helpen verlies te verwerken. Kinderen ervaren verlies niet alleen bij het overlijden van hun opa of oma. Ook bij situaties als een scheiding, een verhuizing, het overlijden van een huisdier, bij ziekte, overgang naar een andere school.
Het verwerken van verlies is voor kinderen belangrijk om op een gezonde manier om te gaan met emoties en veranderingen die grote impact hebben op het leven van kinderen.
Enkele redenen waarom verwerken van verlies belangrijk is:
– emotionele veerkracht
Het leren omgaan met verdriet, angst, boosheid helpt kinderen om hun emoties te begrijpen en te accepteren. Dit helpt kinderen bij ontwikkeling emotionele veerkracht.
– betekenis geven aan een ervaring.
Kinderen zoeken naar betekenis van een moeilijke gebeurtenis. Door het verlies te verwerken kunnen ze het een plek geven in hun leven, waardoor ze beter begrijpen waarom het gebeurd is.
– behouden van vertrouwen en veiligheid
Kinderen hebben een gevoel van veiligheid nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Verlies kan dit gevoel verstoren. Het verwerken van verlies helpt ze om vertrouwen te herstellen in omgeving en zichzelf.
– kwetsbaar mogen zijn.
Kinderen ervaren emoties die ze niet eerder ervaren hebben. Voor jongens, pubers kan dit extra lastig zijn. Zij kunnen zich schamen of te oud voelen om hun verdriet te uiten. Help kinderen, ongeacht hun leeftijd, hun kwetsbaarheid te omarmen.
Er zijn vele manieren om kinderen te helpen hun verlies te delen. Bij verlies gaat het vaak om emoties die ze niet goed onder woorden kunnen brengen. Creatieve activiteiten zijn daarom extra waardevol.
Voorbeeld van 10 aktiviteiten voor kinderen om zelf of samen te doen met ouders, docenten, begeleiders, familie.
1. Maak een herinneringsdoos
Laat een kind een doos versieren en vullen met persoonlijke herinneringen
2. Maak een tekening
Kinderen kunnen in een tekening hun gevoelens uitdrukken. Vraag ze iets te tekenen wat ze doet denken aan degene die ze missen.
3. Een creatief dagboek
Een creatief dagboek geeft kinderen mogelijkheid om hun gevoelens en gedachten een plek te geven. Kinderen hebben niet altijd behoefte om hun verdriet, boosheid of frustratie met anderen te bespreken. Kinderen kunnen het lastig vinden om gevoelens onder woorden te brengen. Dat kan ook voor volwassenen lastig zijn. Een creatief dagboek is geduldig en helpt kinderen hun gedachten te verhelderen en hun verhaal bespreekbaar te maken.
4. Verhaal schrijven of lezen
Maak samen een verhaal of lees een verhaal over verlies en hoe gedachten en emoties onder woorden te brengen.
5. Rituelen.
Bedenk een ritueel, zoals een kaarsje aansteken, bloemen leggen op speciale plek, fotolijstje maken. Rituelen geven houvast en betekenis.
6. Herinneringsboek.
Verzamel verhalen, foto’s over levensloop of gebeurtenis van dierbare of situatie. Dit helpt kinderen om verlies een plek te geven.
7. Praten via poppen of knuffels
De veiligheid die poppen en knuffels geven, helpt kinderen bij het vertellen van hun persoonlijke verhaal. Een pop of knuffel in de buurt hebben kan al heel veel troost bieden.
8. Samen muziek maken of luisteren
Het is bekend dat muziek heel veel troost en kracht kan geven. Verzamel de muziek die helpt om oude herinneringen op te halen.
9. Foto-album maken
Samen een foto-album maken biedt heel veel mogelijkheden voor mooie, dierbare gesprekken.
10. Kettinkje met herinnering beeldje
Een kettinkje of armbandje met een medaillon dat aan persoon of ervaring herinnert kan heel veel troost en kracht geven.
Voorkom, dat kinderen geblokkeerd raken en niet over hun verdriet of verlies durven praten.
Maak tijd en ruimte voor verwerken van verdriet. Laat zien dat ervaren van verdriet, positief is.
Sterke verhalen maak je samen.
Als je het niet zeggen kan, knutsel het dan
Veel liefs.
#storytelling, #creatievestorytelling, #talentontwikkeling, #deverhalenkunstenaar
De Verhalenkunstenaar
Het thema ‘Ik mis je’ maakt onderdeel uit van het handboek De Verhalenkunstenaar en is verwerkt tot een werkboekje waarmee ouders en docenten thuis en op school aan de slag kunnen.
Het handboek De Verhalenkunstenaar is ontwikkeld door Carola Pelder. Carola Pelder heeft jarenlange ervaring als HRM-manager, trainer, coach, en ontwerper van lesmateriaal voor creatieve storytelling.
Carola Pelder
“Ik ontdekte de kracht van creatieve storytelling, toen ik in 2008 thuis zat met een burnout. Ik wilde deze periode gebruiken om de kans pakken om écht mijn hart te gaan volgen. Hoe doe je dat? Met mijn jarenlange ervaring als hoofd P&O, loopbaancoach, wist ik hoe belangrijk het was om helder te hebben wat je drijft, wat je hartenwensen zijn. Ik kon de woorden niet vinden. Omdat het onderzoeken van mijn drijfveren, mijn hartenwensen een moeizaam proces was, besloot ik het mijn hartenwens zelf te gaan vragen. Ik tekende een hart, gaf het armen, benen en een stem. Het verhaal van mijn hartenwens vertelde zichzelf, toen ik mijn hartenwens met verschillende technieken en materialen tot leven bracht. Mijn hartenwens wilde spelen, spelen met verhalen. Eén van de verhalen die ik geschreven heb is de De wens van Katinka.
De wens van Katinka
Dit verhaal gaat over een meisje, dat zit te ploeteren op school. Hoewel ze heel erg haar best doet, blijft ze slechte cijfers halen. Een succesvolle toekomst lijkt niet voor haar weggelegd. Op wonderlijke wijze komt ze in Boxdorp terecht. Ze ontmoet er professor Plezier. Hij laat haar zien hoe ze rijk en gelukkig kan worden. Zal het haar ook lukken?
Een hartverwarmend verhaal over moed en vriendschap.
Ik gebruik dit verhaal De wens van Katinka, om te laten zien, dat er heel veel verschillende manieren zijn om je verhaal te vertellen. Ik herinner mij, dat ik een meisje wat dat eerder introvert dan extravert was. Ik trad niet makkelijk op de voorgrond. Ik had bijvoorbeeld tijd nodig bij het stellen vragen. Ik kon mij best een dom en onhandig meisje voelen. Ik kon mij heel eenzaam voelen. Hoewel ik een makkelijke leerling leek, kende ik mijn worstelingen. Ik had geen idee hoe en met wie ik dat het beste kon delen. Ik had een dagboek.
Mijn missie
Het is mijn missie om hartverwarmende verhalen te delen, waarin ouders de kansen zien om hun kind te begeleiden hun verhaal te vertellen en hun hart te volgen, zodat ze sterk in hun eigen schoenen staan en hun dromen kunnen waarmaken.
Wat zeggen klanten
- ‘Het is mooi om te zien op wat voor manier je naar jongeren kijkt en altijd gelooft in hen. Ik heb gezien hoe de jongeren waarmee je hebt gewerkt gegroeid zijn in hun zelfvertrouwen en steeds meer trots werd zichtbaar, trots op hun talenten. Je sluit zo mooi aan en kan altijd wat passends aanbieden.’ – Kimberly, coördinator ACIC – Hilversum
- ‘De kinderen vonden het allemaal leuk. Ze worden zen van je. Ze luisteren graag naar je. Ik weet dat je alles eruit haalt wat erin zit.’ – Drieke Boot – Thuiz Bij – Kortenhoef
- ‘Het is alleen al een feestje om de cadeaupakketten uit te pakken. Dan zijn we nog niet eens begonnen.’ – Yvonne, moeder – Almere
- ‘Dankjewel voor de fantastische begeleiding die je hebt gegeven! Dat je nog maar heel veel kinderen een goed gevoel mag geven en helpen in hun ontwikkeling, zo mooi!’ Liefs Sandra en Viggo – moeder en zoon – Bilthoven